Εκτέλεση
- Προθερμαίνεται το φούρνο στους 180 °C . Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ.
- Βάζετε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε κατσαρόλα μπεν μαρί ή σε πυρίμαχο μπολ πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Ανακατεύετε καλά για να αναμειχτούν τα υλικά. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε τον καφέ. Ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
- Χτυπάτε τους κρόκους μαζί με τη στέβια ώσπου να ασπρίσουν. Προσθέτετε το μείγμα σοκολάτας και ανακατεύετε καλά τα υλικά.
- Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι μαζί με την κανέλα. Χτυπάτε σε άλλο μπολ τα ασπράδια ώσπου να γίνουν μαρέγκα.
- Προσθέτετε 1 κουταλιά από τη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας για να αφρατέψει. Ρίχνετε την υπόλοιπη μαρέγκα εναλλάξ με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρώς.
- Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνετε το κέικ για 40 με 50 λεπτά ή ώσπου η λάμα ενός μαχαιριού, που βυθίζετε στο κέντρο του κέικ, να βγαίνει στεγνή. Αναποδογυρίζετε το κέικ σε μια σχάρα.
- Προθερμαίνετε το γκριλ. Για τη σως, κόβετε σε φέτες τις μπανάνες σε πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε τη στέβια και το χυμό λεμονιού. Βάζετε το σκεύος στο γκριλ για 8 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν οι μπανάνες.
- Λιώνετε τις μπανάνες και τις βάζετε σε μπολ όπου τις αναμειγνύετε με την κρέμα γάλακτος. Περιχύνετε με ρούμι, αν θέλετε.
- Κόβετε το κέικ σε φέτες και σερβίρετε μαζί με τη σως.
Υλικά για 8 μερίδες:
- 30 γρ. κουβερτούρα (κομμένη σε μικρά κομμάτια)
- ½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλιά σούπας στιγμιαίο καφέ
- 5 αυγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
- 25 γρ. στέβια (14 κουταλιές σούπας, σε σκόνη)
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια κανέλα σκόνη
Για τη σως
- 4 ώριμες μπανάνες
- 5 γρ. στέβια (3 κουταλιές σούπας, σε σκόνη)
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- ¾ φλιτζανιού (180 γρ.) κρέμα γάλακτος Light
- 1 κουταλιά ρούμι (προαιρετικά)
Αν δεν θέλετε στέβια στο κέικ σοκολάτας, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη για τη σως μπανάνας. Όμως έτσι αυξάνονται αρκετά οι θερμίδες του γλυκού.
Όταν βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ αφήνουμε το σκεύος 1΄-2΄ στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο. Έπειτα αλευρώνουμε και τινάζουμε. Έτσι το σκεύος θα κάνει ένα φιλμ που θα προστατεύει το γλυκό και το βούτυρο της φόρμας δεν θα ρουφήξει πολύ αλεύρι για να το βαρύνει.
Όταν βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ αφήνουμε το σκεύος 1΄-2΄ στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο. Έπειτα αλευρώνουμε και τινάζουμε. Έτσι το σκεύος θα κάνει ένα φιλμ που θα προστατεύει το γλυκό και το βούτυρο της φόρμας δεν θα ρουφήξει πολύ αλεύρι για να το βαρύνει.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 90 | γρ. |
Ενέργεια | 312 | kcal |
Πρωτεΐνες | 7 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 27,3 | γρ. |
Λιπαρά | 19,6 | γρ. |
Χοληστερίνη | 154 | mg |
Νάτριο | 165 | mg |