
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τα υλικά του μείγματος Α’ (βούτυρο, ζάχαρη, ξύσμα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, μαστίχα, μαχλέπι) μέσα στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, τα οποία τα δουλεύουμε αρχικά στην 1η ταχύτητα και 1 λεπτό και ανεβάζουμε σταδιακά την ταχύτητα από την 1η στη 2η και τέλος στην 3η ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και ενσωματωθούν τα υλικά του μείγματος Ά μεταξύ τους. Προσοχή : το βούτυρο από το μείγμα Α’ πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Αναμειγνύουμε τα υλικά του μείγματος Β’ (αυγά, γάλα, κονιάκ) μέσα σε μια μπασίνα (μεταλλικό μπολ), ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να σπάσουν τα αυγά καλά και ενσωματωθούν πολύ καλά τα υλικά του μείγματος Β’. Προσοχή: τα υλικά του μείγματος Β’ πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Προσθήκη του μείγματος Β’ μέσα στο μείγμα Α΄λίγο λίγο, ενώ δουλεύει στη 2η ταχύτητα, έως ότου αφρατέψει και ενσωματωθούν πολύ καλά τα υλικά του μείγματος Α+Β.
- Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και αφαιρούμε το σύρμα του μίξερ.
- Προσθήκη του μείγματος Γ’ (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αμύγδαλο) μεσα στον κάδο του μίξερ λίγο λίγο ανακατεύοντας με τη βοήθεια μια τρυπητής μεταλλικής κουτάλας μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση του όλου μείγματος Α+Β+Γ.
- Προσθέτουμε το μείγμα (ζύμη κέικ) σε μια φόρμα κέικ (αποσπώμενη) στρωμένη με ριζόχαρτο ή λαδόκολλα ή αλευρωμένη και βουτυρωμένη τα πλαϊνά του, στρώνοντας την επιφάνεια του, η οποία πρέπει να είναι επίπεδη, με τη βοήθεια μιας παλέτας (σπάτουλα) ζαχαροπλαστικής ή μιας χούφτας ζαχαροπλαστικής και αλείφουμε την επιφάνεια του με άλειμμα αυγού, με τη βοήθεια ενός πινέλου και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με φιλέ αμύγδαλο άσπρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 45 λεπτά περίπου.
- Αφού ψηθεί και κρυώσει την ξεφορμάρουμε και της προσθέτουμε από την κάτω μεριά το φλουρί, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, ανοίγοντας μια σχισμή.Χρόνια σας πολλά και καλοφάγωτη!
Υλικά για 14 μερίδες:
Α’ μείγμα
325 γρ. βούτυρο φρέσκο
260 γρ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 δόση βανίλια σκόνη
1 γρ. μοσχοκάρυδο τριμμένο σκόνη
1 γρ. μαστίχα τριμμένη σκόνη
5 γρ. μαχλέπι τριμμένο σκόνη
Β’ μείγμα
175 γρ. αυγά (4 μέτρια)
65 γρ. φρέσκο γάλα
25 γρ. κονιάκ
Γ’ μείγμα
450 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
8 γρ. μπέικιν πάουντερ
130 γρ. αμύγδαλο χοντροκομμένο ή καρύδι
325 γρ. βούτυρο φρέσκο
260 γρ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 δόση βανίλια σκόνη
1 γρ. μοσχοκάρυδο τριμμένο σκόνη
1 γρ. μαστίχα τριμμένη σκόνη
5 γρ. μαχλέπι τριμμένο σκόνη
Β’ μείγμα
175 γρ. αυγά (4 μέτρια)
65 γρ. φρέσκο γάλα
25 γρ. κονιάκ
Γ’ μείγμα
450 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
8 γρ. μπέικιν πάουντερ
130 γρ. αμύγδαλο χοντροκομμένο ή καρύδι
Tips: Οι τρόποι που μπορούμε να γαρνίρουμε την βασιλόπιτα κέικ είναι πολλοί.
- Με τη ζάχαρη άχνη είναι ο πιο κλασικός.
- Με τη ζάχαρη άχνη και διάφορες στάμπες (εικόνες)
- Με αυγόγλασο με διάφορες μπορντούρες, γράμματα και σχέδια
- Με γλάσο
Εάν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε το αμύγδαλο και στη θέση του να προσθέσουμε καρύδι τριμμένο
Συντηρείται 3 μέρες στο ψυγείο σκεπασμένη αεροστεγώς με μεμβράνη. Συνταγή για βασιλόπιτα κέικ απλή και εύκολη.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 110 | γρ. |
Ενέργεια | 453 | kcal |
Πρωτεΐνες | 6,6 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 46,1 | γρ. |
Λιπαρά | 27,3 | γρ. |
Χοληστερίνη | 102 | mg |
Νάτριο | 244 | mg |
