Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα σύρμα για να αφρατέψουν λίγο.
- Σε ένα μπολ βάζουμε 1 φλιτζάνι από τη κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, τα χτυπάμε ελαφρά με σύρμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα στη κατσαρόλα.
- Ζεσταίνουμε το μείγμα στη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς, αφήνοντας το να ζεσταθεί για 4-5 λεπτά, το μείγμα θα πρέπει να γίνει λίγο ρευστό. Προσοχή, δεν πρέπει να αφήσουμε το μείγμα να βράσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το κρεμώδες μείγμα σε ένα μπολ με ένα λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντας δυνατά το ξύσμα.
- Το τοποθετούμε στην κατάψυξη, καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη, μέχρι να κρυώσει. Προσθέτουμε στο μείγμα το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε ελαφρά.
- Βάζουμε το μείγμα στη παγωτομηχανή ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και το βάζουμε για 5-6 ώρες στην κατάψυξη να πήξει. Κάθε τόσο ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν οι παγοκρύσταλλοι.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 15 μερίδες (1 λίτρο):
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού φρεσκοτριμμένο
- ¼ φλιτζάνι νερό
- ½ φλιτζάνι χυμό φρέσκου λεμονιού
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά ή 4 μεσαίου μεγέθους
- 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος light
- ½ κουτ. γλυκού βανίλια εκχύλισμα
Tips: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αντί για εκχύλισμα βανίλιας, ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα λεμονιού. Αν δεν έχετε κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, μπορείτε να προσθέσετε ½ ποσότητα κρέμα γάλακτος πλήρες και μισή ποσότητα γάλα. Συνταγή για παγωτό λεμόνι εύκολο με ή χωρίς παγωτομηχανή και με 141 θερμίδες ανά μερίδα.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 65 | γρ. |
Ενέργεια | 141 | kcal |
Πρωτεΐνες | 2,5 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 15,7 | γρ. |
Λιπαρά | 7,6 | γρ. |
Χοληστερίνη | 73 | mg |
Νάτριο | 24 | mg |