myDiatrofi

Αρακάς λεμονάτος με πατάτες

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Όσπρια-Λαδερά

 

arakas-lemonatos-me-patates

Εκτέλεση

  1. Σε απλωτή κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεστάνετε το μισό από το λάδι και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε τα κρεμμύδια 2'. Προσθέστε τις φέτες μαραθόριζας, αν τη χρησιμοποιείτε, και σοτάρετε 5', μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε και τις πατάτες και σοτάρετε άλλα 4'.
  2. Βάλτε τον αρακά στην κατσαρόλα, ¾ φλιτζ. από το ζωμό, τα καρότα, το μαραθόσπορο (αν τον χρησιμοποιείτε), το μάραθο (αν δεν βάλατε μαραθόριζα) και αλάτι και πιπέρι όσο θέλετε. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώστε αρκετά τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει το φαγητό 15'.
  3. Προσθέστε τον υπόλοιπο ζωμό ή νερό, το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι και το μισό άνηθο και ανακατέψτε. Αφήστε το φαγητό στη φωτιά περίπου 10', μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση.
  4. Αν η σάλτσα είναι νερουλή, δυναμώστε τη φωτιά για να εξατμιστούν τα υγρά. Πασπαλίστε με τον υπόλοιπο άνηθο και σερβίρετε τον αρακά ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή σας όρεξη!!!

Υλικά για 4 μερίδες:

 

  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • ¼ φλιτζ. μάραθο ψιλοκομμένο ή ½ μαραθόριζα (φινόκιο) κομμένη στα τέσσερα και κατόπιν σε λεπτές φέτες
  • 250 γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους 3 εκατοστών
  • 500 γρ. αρακά
  • 1 φλιτζ. ζωμό κότας ή λαχανικών
  • 2 μικρά καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες 2 εκατοστών
  • ½ κουτ. γλυκού μαραθόσπορο χοντροκοπανισμένο στο γουδί (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

Tips: Αντί για αρακά, μπορείτε να μαγειρέψετε με τον ίδιο τρόπο φασολάκια. Ακόμη, μπορείτε να βάλετε το μισό αρακά, προσθέτοντας μαζί και 3-4 αγκινάρες. Πεντανόστιμος αρακάς λεμονάτος με πατάτες.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 250 γρ.
Ενέργεια 336 kcal
Πρωτεΐνες 9 γρ.
Υδατάνθρακες 37,5 γρ.
Λιπαρά 18,7 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 620 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ