Εκτέλεση
- Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας μας.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά μας και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ένα συνέχεια τις πιπεριές τα μανιτάρια , το καρότο, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, το καβουρδισμένο κουκουνάρι μέχρι ελαφρός να ροδίσουν και σβήνουμε με το κονιάκ, κάνουμε φλάμπουρα και στη συνέχεια ρίχνουμε το κιμά και ανακατεύουμε ευγενικά όλο μας το μίγμα να ενσωματωθεί, με το που στύψει από τα υγρά του προσθέτουμε το κρασί και στη συνέχεια βάζουμε και το χυμό πορτοκαλιού και το ρύζι και προσθέτοντας το ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο & ελέγχουμε τα καρυκεύματα.
- Γεμίζουμε τι γαλοπούλα αφού την έχουμε πλύνει και στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί και την δένουμε "σταυρωτά", καρυκεύουμε τη γαλοπούλα με αλάτι πιπέρι και ελάχιστο ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε λειτουργία πάνω κάτω στους 170 °C για περίπου 3 ώρες σκεπασμένη με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Στις 2:30 ώρες ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και αφήνουμε για ακόμα 30´ να ροδίσει.
Υλικά για 18 μερίδες:
- 1 γαλοπούλα 6 κιλά
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Τρίχρωμες πιπεριές 1/3 της κάθε μιας
- 100 γρ. κάστανα βρασμένα
- 100 γρ. μανιτάρια Porto bello
- 1 μέτριο καρότο
- 50 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 50 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 50 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
- 50 γρ. αποξηραμένα σύκα
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλί
- 2 σφηνάκια κονιάκ
- ½ ποτήρι λευκό κρασί η κόκκινο
- Αλάτι & πιπέρι
Tips: Για να είναι η γαλοπούλα σας νόστιμη αλλά και υγιεινή, είναι απαραίτητο να την ξεπαγώσετε πολύ καλά προτού την μαγειρέψετε. Εάν είναι μεγάλη, καλό είναι να την αφήσετε εκτός κατάψυξης για δύο ημέρες.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 430 | γρ. |
Ενέργεια | 783 | kcal |
Πρωτεΐνες | 101,6 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 16,7 | γρ. |
Λιπαρά | 30,4 | γρ. |
Χοληστερίνη | 230 | mg |
Νάτριο | 359 | mg |