myDiatrofi

Σαρδέλες με αμπελόφυλλα στο φούρνο

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Ψαρικά

 

sardeles-me-ampelofylla-sto-foyrno

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες  αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια και τις αλατίζουμε. Η σαρδέλα καθαρίζεται ευκολότερα από όλα τα ψάρια. Τα λέπια φεύγουν με ένα απλό τρίψιμο με το χέρι και κόβουμε το κεφάλι  με το χέρι, βγάζοντας και τα εντόσθια.
  2. Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για 5 λεπτά σε νερό που βράζει.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Τυλίγουμε την κάθε σαρδέλα σε ένα αμπελόφυλλο και τα βάζουμε στο ταψί.
  5. Τις πιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι.
  6. Τις ψήνουμε για 30 λεπτά σε μέτριο φούρνο (180 °C) στη μεσαία σχάρα. Τις  γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές.
Καλή σας όρεξη!!!
 Υλικά για 5 μερίδες:
  • 800 γρ. σαρδέλες
  • 120 γρ. (40 τμχ) αμπελόφυλλα
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Χυμός 2 λεμονιών
  • 1 πρέζα πιπέρι

Tips: Μπορούμε να βάλουμε στον πάτο του ταψιού μια στρώση από φέτες ντομάτας, λίγη ρίγανη  και αλάτι και  από πάνω σε στρώση τις σαρδέλες. Επίσης, μπορούμε να ψιλοκόψουμε στη γέμιση ελάχιστη καυτερή πιπεριά για πιο πικάντικη γεύση. Οι σαρδέλες βρίσκονται στην εποχή τους από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Η νοστιμότερη σαρδέλα είναι η ψιλή, που τρώγεται με το κεφάλι και το κόκκαλο. Περιέχει πολύ ασβέστιο, ενώ ένα άλλο πλεονέκτημα της είναι ότι το λίπος της είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 250 γρ.
Ενέργεια 342 kcal
Πρωτεΐνες 25,4 γρ.
Υδατάνθρακες 10,2 γρ.
Λιπαρά 22,2 γρ.
Χοληστερίνη 90 mg
Νάτριο 180 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ