Εκτέλεση
- Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας μας.
- Κόβουμε το μπακαλιάρο σε τεμάχια αφαιρώντας τη πέτσα και τα κόκαλα και τον βάζουμε σε νερό για 16 ώρες να ξαρμυρίσει αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές. Στραγγίζουμε καλά και σε μια μπασίνα που έχουμε αναμίξει τα υλικά για το κουρκούτι με μπύρα, περνάμε το μπακαλιάρο από το κουρκούτι και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και εν συνέχεια τον τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Για τη σκορδαλιά, καθαρίζουμε πλένουμε και βάζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό με λίγο αλάτι να βράζουν. Σε ένα γουδί ή μπλέντερ χτυπάμε τα σκόρδα, το δυόσμο και το σχοινόπρασο προσθέτοντας λίγο ξύδι. Αλέθουμε τις πατάτες, προσθέτουμε σιγά-σιγά το πολτοποιημένο σκόρδο, το δυόσμο και το σχοινόπρασο ομογενοποιώντας το μείγμα μας προσθέτουμε λίγο αλάτι αν χρειάζεται.
- Σερβίρουμε το μπακαλιάρο με σκορδαλιά από αρωματικά βότανα συνοδεύοντας με λίγο λεμόνι και μπύρα!
Υλικά για 6 μερίδες:
- 750 γρ. μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος
- ¾ κούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 1 κούπα (250 ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 200 ml μπύρα
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- 500 γρ. πατάτες
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 80 ml (5 ½ κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
- 2 ½ κουταλιές σούπας ξίδι
- Λίγο αλάτι
- Δυόσμο (κατά προτίμηση)
- Σχοινόπρασο (κατά προτίμηση)
Tips: Αντί αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και τότε δεν θα βάλουμε μπέικιν.
Για μπύρα ο σεφ προτείνει την Ionian Gold, με διακριτικό άρωμα, ντελικάτη γεύση και ελαφρύ σώμα. Η ελληνική φρέσκια μπύρα της Κέρκυρας!
Αν και δεν λατρεύουμε το τηγάνι.. όμως στο βακαλάο κάνουμε μία μικρή εξαίρεση και κυρίως λόγο της 25ης Μαρτίου, όπου η παράδοση «επιβάλλει» στο τραπέζι εκείνης της ημέρας και κλέβει την παράσταση ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά!
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 225 | γρ. |
Ενέργεια | 401 | kcal |
Πρωτεΐνες | 23,2 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 25,5 | γρ. |
Λιπαρά | 22,8 | γρ. |
Χοληστερίνη | 62 | mg |
Νάτριο | 274 | mg |