
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα παντζάρια κρατώντας 2,5 εκατοστά από το κοτσάνι τους. Βάζετε λίγο νερό να βράσει σε κατσαρόλα. Ρίχνετε τα παντζάρια, τα σκεπάζετε και τα βράζετε ώσπου να μαλακώσουν, για 20-25 λεπτά. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζετε και τα κόβετε στα τέσσερα. Α αφήνετε στην άκρη και τα διατηρείτε ζεστά.
- Προσθέτετε στην κατσαρόλα λίγο ακόμη νερό, αν χρειάζεται, και το βάζετε να ξαναβράσει. Ρίχνετε τα καρότα, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε ώσπου να μαλακώσουν, για 5-7 λεπτά. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τα καρότα με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τον άνηθο. Ρίχνετε τα παντζάρια, ανακατεύετε και μεταφέρετε σε πιατέλα. Σερβίρετε αμέσως, γαρνίροντας με κλαράκια ανήθου.
Υλικά για 6 μερίδες:
- 500 γρ. παντζάρια τεμαχισμένα διαμέτρου 4 εκατοστών
- 250 γρ. καρότα τεμαχισμένα
- 3 κουταλάκια ελαιόλαδο
- 1 ½ κουταλάκι χυμό λεμονιού
- 2 κουταλάκια φρεσκοκομμένο άνηθο και λίγα κλαράκια για γαρνίρισμα
- λίγο αλάτι
Tips: Εάν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε μια χούφτα ρόδι και ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Επίσης περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Συνταγή σαλάτα με παντζάρια και καρότα. Μια απόλυτα υγιεινή, με λίγες θερμίδες και χορταστική σαλάτα, γεμάτη αρώματα και γεύση.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 160 | γρ. |
Ενέργεια | 68 | kcal |
Πρωτεΐνες | 1 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 8 | γρ. |
Λιπαρά | 4 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 261 | mg |
