Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το παστινάκη.
- Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά 10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
- Προσθέτετε τη φάβα, το θυμάρι, το μοσχαράκι, το αλατοπίπερο και 2 λίτρα (8 φλιτζάνια) νερό.
- Αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση, σε χαμηλή φωτιά, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε με σκεπασμένη τη κατσαρόλα για 2 ½ ώρες, ώσπου να μαλακώσει πολύ το κρέας και η φάβα.
- Ανακατεύετε κατά διαστήματα και μόλις είναι έτοιμο σερβίρετε.
Υλικά για 4 μερίδες:
- ½ κουταλιά τη σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
- 1 κλωναράκι σέλινο, κομμένο σε κομματάκια
- ½ παστινάκι (ελαφόβοσκο), κομμένο σε κύβους
- ¾ φλιτζάνι (160 γρ.) φάβα
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
- 400 γρ. μοσχαράκι άπαχο κομμένο σε κομμάτια
Το παστινάκι ή ελαφόβοσκο είναι χειμερινό λαχανικό, με σχήμα παρόμοιο με του καρότου και χρώμα μπεζ. Η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη και γλυκιά (ειδικά όταν είναι ώριμο και μαγειρεμένο) και έχει βουτυρώδη υφή στο στόμα. Οι βλαστοί τρώγονται ως σαλάτα και η γογγυλώδης ρίζα του μαγειρευτή, συνήθως σε σούπα ή σε πουρέ. Επιλέξτε μικρά ή μεσαίου μεγέθους λαχανικά του είδους και αποφύγετε τα μεγάλα. Πλένεται και καθαρίζεται όπως ένα καρότο.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 550 | γρ. |
Ενέργεια | 336 | kcal |
Πρωτεΐνες | 39,5 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 26,3 | γρ. |
Λιπαρά | 8 | γρ. |
Χοληστερίνη | 102 | mg |
Νάτριο | 393 | mg |