myDiatrofi

Κινόα ιδιότητες, θρεπτικά συστατικά και τι είναι

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Αμυλούχα
kinoa-idiotites-threptika-systatika-kai-ti-einai

Η κινόα είναι ένας θάμνος που καλλιεργείται και προέρχεται από την Νότια Αμερική, από την προκολομβιανή εποχή των πολιτισμών των Άνδεων που σήμερα περιλαμβάνει περιοχές της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Χιλής, της Κολομβίας, τον Ισημερινό και το Περού. Μαζί με καλαμπόκι, η κινόα ήταν ένα από τα δύο τρόφιμα που στήριζαν την αυτοκρατορία των Ίνκας που αρχίζει περίπου από το 1200 π.Χ. και φτάνει μέχρι τον 15ο αιώνα.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει επίσημα δηλώσει ότι το έτος 2013 να αναγνωρισθεί ως «Διεθνές Έτος της Κινόα» η οποία έχει πλέον αναγνωριστεί από τον FAO ως τρόφιμο με «υψηλή θρεπτική αξία», «εντυπωσιακή βιοποικιλότητα», και με σημαντικό ρόλο για την επίτευξη της ασφάλειας των τροφίμων παγκοσμίως.

Θρεπτικά συστατικά
Η περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεΐνη είναι πολύ υψηλή για δημητριακό ή ψευτοδημητριακό (14% της μάζας), όμως δεν είναι τόσο υψηλή σε σύγκριση με τα περισσότερα ειδή οσπρίων. Περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεΐνες ανά 100 θερμίδες είναι υψηλότερη από το καστανό ρύζι, τις πατάτες, το κριθάρι και το κεχρί, αλλά είναι μικρότερη από το άγριο ρύζι και τη βρώμη. Πάντως η διατροφική αξία της κινόα από πλευράς πρωτεΐνης δείχνει ότι αποτελεί εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης.
Οι μελέτες έχουν πρόσφατα δείξει ότι η κινόα κατέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δίοτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικές ουσίες, κυρίως σε δύο φλαβονοειδή, την κερκετίνη και την καμπεφερόλη. Η κερκετίνη εμποδίζει την οξείδωση της LDL, των πολυακορέστων λιπαρών οξέων και προστατεύει στους χυμούς των εσπεριδοειδών από την αυτοοξείδωση της βιταμίνης C. Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς, στην εμφάνιση καρκίνου και άλλων παθήσεων. Συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή του πορτοκαλιού εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που μετατρέπουν κάποια συστατικά του καπνού του τσιγάρου σε καρκινογενείς ουσίες.  Η καμπεφερόλη έχει συσχετιστεί με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος στους καπνιστές και με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Πράγματι, η συγκέντρωση αυτών των δύο φλαβονοειδών στην κινόα είναι μεγαλύτερη από τη συγκέντρωσή τους σε φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως διάφορα είδη μούρων.
Σε σύγκριση με δημητριακά όπως το σιτάρι, η κινόα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ποσότητες καρδιοπροστατευτικών μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, γιατί το 25% των λιπαρών του οξέων είναι με τη μορφή ελαϊκού οξέος.
Η κινόα, περιέχει και μικρές ποσότητες (8%) με τη μορφή α-λινολενικού οξέος (ALA), του μοναδικού απαραίτητου ω3 λιπαρού οξέος. Με δεδομένη τη σχετικά υψηλή περιεκτικότητά της σε λίπος, οι ερευνητές αρχικά υπέθεσαν ότι η κινόα θα είναι πιο επιρρεπής στην οξείδωση με αποτέλεσμα την καταστροφή των θρεπτικών της ουσιών.
Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κινόα δεν οξειδώνεται όσο γρήγορα αναμενόταν με βάση την περιεκτικότητά της σε λίπος. Το εύρημα αυτό είναι μεγάλη είδηση από διατροφική άποψη, καθώς οι διαδικασίες βρασμού, σιγανού βρασμού και το μαγείρεμα στον ατμό δε φαίνεται να πλήττουν σημαντικά την ποιότητα των λιπαρών οξέων της κινόα, επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε τη μαγειρεμένη υφή και γεύση της, διατηρώντας παράλληλα το θρεπτικό της όφελος.
Επιπλέον, η κινόα είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο (χρήσιμο για χορτοφάγους και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη) και δεν περιέχει γλουτένη. Λόγω όλων αυτών των χαρακτηριστικών, η κινόα εξετάζεται σαν πιθανή ελεγχόμενη καλλιέργεια στο Οικολογικό σύστημα υποστήριξης της ζωής της NASA σε μακράς διάρκειας επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων.
Η κινόα περιέχει και ένα ευρύ φάσμα από αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, όπως φαινολικά οξέα (δηλαδή φλαβονοειδείς και μη φλαβονοειδείς φαινόλες), συμπεριλαμβανομένων υδροξυκινναµωµικών και υδροξυβενζοϊκών οξέων καθώς και τα μέλη της οικογένειας της βιταμίνης Ε, όπως γ-τοκοφερόλη.

Επιλογή και αποθήκευση
Ο πιο κοινός τύπος κινόα που θα βρείτε στα καταστήματα, έχει ένα υπόλευκο χρώμα, αλλά υπάρχει και κόκκινο ή μαύρο κινόα. Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε και ένα μείγμα και των τριών τύπων που πωλούνται σε συσκευασίες ή χύμα. Αποθηκεύστε τη κινόα σε ένα αεροστεγές δοχείο. Θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περίπου τρεις έως έξι μήνες, αν αποθηκευτεί στο ψυγείο.

Τρόπος μαγειρέματος kinoa-idiotites-threptika-systatika-kai-ti-einai

Για να μαγειρέψετε τη κινόα, προσθέστε ένα μέρος της σε δύο μέρη υγρό (νερό ή γάλα κ.α) σε μια κατσαρόλα. Αφού αρχίσει να βράζει το μείγμα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου, σκεπάζοντας τη κατσαρόλα.

 

  • Με κάρυ, με ψητά λαχανικά, ως συνοδευτικό για ψητά ή κοκκινιστά, ως συστατικό μέσα σε σαλάτες ή ως ένα ελαφρύ γευστικό γλυκάκι, η κινόα είναι το νέο φαγητό που θα λατρέψετε!
  • Φάτε το για πρωινό. Μπορείτε να φτιάξετε ένα χυλό από κινόα και να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και φρούτα.
  • Προσθέστε κινόα στις αγαπημένες σας σούπες λαχανικών.
  • Χρησιμοποιήστε αλεύρι κινόα για να φτιάξετε μπισκότα ή τηγανίτες.
  • Το βρασμένο κινόα ταιριάζει πάρα πολύ ωραία γευστικά με σαλάτες, όπως χωριάτικη σαλάτα με ψιλοκομμένα τα λαχανικά ή ταμπουλέ.
  • Η κινόα γίνεται εξαιρετική όταν μαγειρευτεί σε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου.
  • Σιγοβράστε γάλα με κινόα και προσθέστε από πάνω λίγο κανέλα.
  • Μπορείτε να φτιάξετε φαγητά με κινόα, όπως: χυλό από νιφάδες κινόα, γεμιστά με κινόα και φέτα, σαλάτα με κινόα, βότανα και ξηρούς καρπούς.

Μισό φλιτζάνι κινόα μαγειρεμένη 92,5 γρ. περιέχει:

 Νερό

(gr.)

66.2

 Ενέργεια

(Kcal)

111

 Πρωτεΐνες

(gr.)

4

 Λιπαρά

(gr.)

1.8

 Υδατάνθρακες

(gr.)

19.7

 Φυτικές Ίνες

(gr.)  

2.6

 Ασβέστιο

(mg)

16

 Σίδηρο

(mg)

1.38

 Μαγνήσιο

(mg)

59

 Φώσφορο

(mg)

141

 Κάλιο

(mg)

159

 Νάτριο

(mg)

6

 Ψευδάργυρο

(mg)

1.01

 Βιταμίνη C

(mg)

0

 Θειαμίνη

(mg)

0.099

 Ριβοφλαβίνη

(mg)

0.102

 Νιασίνη

(mg)

0.381

 Βιταμίνη B-6

(mg)

0.114

 Βιταμίνη A 

(IU)

5

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα κινόα, δεν ξέρετε τι χάνετε!

 

Βιβλιογραφία:

  • Keen, Benjamin; Keith Haynes (2008). A History of Latin America. Boston, MA: Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company. p. 32. ISBN 978-0618783182.
  • Keppel, Stephen (March 4, 2012). "The Quinoa Boom Is a Lesson in the Global Economy". ABC Univision. Retrieved 16 March 2013.
  • "Wild Rice: The Protein-Rich Grain that Almost Nobody Knows About! - Yahoo! Voices - voices.yahoo.com". Retrieved 21 May 2013
  • Greg Schlick and David L. Bubenheim (November 1993). "Quinoa: An Emerging "New" Crop with Potential for CELSS" (PDF). NASA Technical Paper 3422. NASA.
  • Nutrition Facts and Analysis of Quinoa, Cooked
  • "Quinoa". Retrieved 21 May 2013
  • Alvarez-Jubete L, Wijngaard H, Arendt EK et al. Polyphenol composition and in vitro antioxidant activity of amaranth, quinoa buckwheat and wheat as affected by sprouting and baking. Food Chemistry, Volume 119, Issue 2, 15 March 2010, Pages 770-778. 2010.
  • Brady K, Ho CT, Rosen RT et al. Effects of processing on the nutraceutical profile of quinoa. od Chemistry, Volume 100, Issue 3, 2007, Pages 1209-1216. 2007.
  • Cordeiro LMC, Reinhardt V, Baggio C et al. Arabinan and arabinan - rich pectic polysaccharides from quinoa (Chenopodium quinoa) seeds: structure and gastroprotective activity. ood Chemistry130. 4 (2012): 937-944. 2012.
  • Del Castillo V, Lescano G, and Armada M. [Foods formulation for people with celiac disease based on quinoa (Chenopoduim quinoa), cereal flours and starches mixtures]. Arch Latinoam Nutr. 2009 Sep;59(3):332-6. Spanish. 2009.
  • Watanabe I, Ibuki A, Yi-Chum C et al. Composition of quinoa protein fractions. Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology (Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi)50. 11 (2003): 546-549. 2003.

 

 

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ