Η ρυζογκοφρέτα είναι διογκωμένο ρύζι σε ατμό υπό πίεση. Αποτελεί ένα τραγανό σνακ στο οποίο προστίθενται διάφορες ύλες όπως αλάτι, μπαχαρικά, ζάχαρη και αρωματικά πρόσθετα για τη βελτίωση της γεύσης.
Η ρυζογκοφρέτα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιέχει επαρκείς ποσότητες νιασίνης, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και χαλκού. Οι ρυζογκοφρέτες με λιναρόσπορο περιέχουν επιπλέον ασβέστιο, σίδηρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Οι ρυζογκοφρέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για ψωμί σε συνδυασμό με αλμυρά ή γλυκά τρόφιμα, όπως τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, μέλι, φυστικοβούτυρο κ.α. Είναι επίσης ένα καλό σνακ για όσους πάσχουν από αλλεργίες στο σιτάρι και τη γλουτένη.
Μια μέτρια ρυζογκοφρέτα 8 γραμμαρίων παρέχει 31 θερμίδες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα, η ρυζογκοφρέτα αποτελεί τρόφιμο χαμηλής ενέργειας.
Παρόλα αυτά η ρυζογκοφρέτα έχει 4 σημαντικά μειονεκτήματα:
- Η ρυζογκοφρέτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και δεν αποτελεί ιδανική επιλογή για δίαιτα απώλειας βάρους, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
- Η ρυζογκοφρέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Συγκεκριμένα 1 μέτρια ρυζογκοφρέτα 8 γραμμαρίων περιέχει περίπου 26-30 mg νάτριο. Με μια συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 1.500mg νατρίου την ημέρα, η μια ρυζογκοφρέτα μπορεί να αποτελέσει μέχρι και το 2% της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου.
- Η ρυζογκοφρέτα έχει γλυκαιμικό δείκτη 91, ο οποίος θεωρείται υψηλός, επιπλέον εκείνες που κυκλοφορούν φτιαγμένες από καλαμπόκι έχουν ακόμα πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη 93, ενώ το λευκό ψωμί έχει 70 και η ζάχαρη 68. Ο γλυκαιμικός δείκτης σχετίζεται με τους υδατάνθρακες των τροφίμων και συγκεκριμένα έχει να κάνει με την απόκριση του οργανισμού μας στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες που οδηγούν σε αύξηση της γλυκόζης αλλά και της ινσουλίνης του αίματος.
- Η ρυζογκοφρέτα δεν θα σας κρατήσει χορτασμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή περιέχει χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνών και φυτικών ινών.
Πώς να την αποθηκεύσετε
- Η ρυζογκοφρέτα είναι καλύτερο να αποθηκεύεται σε ένα αεροστεγές δοχείο.
- Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και καταναλώνεται μέσα σε 3 έως 4 εβδομάδες.
Προτιμήστε ρυζογκοφρέτες από καστανό ρύζι διότι είναι θρεπτικότερο από το λευκό ρύζι. Εάν ακολουθείτε μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τότε είναι καλύτερα να αποφύγετε την κατανάλωση της ρυζογκοφρέτας. Γενικότερα θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.
1 μέτρια ρυζογκοφρέτα 8 γραμμαρίων περιέχει:
Νερό | (gr.) | 0.46 |
Ενέργεια | (Kcal) | 31 |
Πρωτεΐνες | (gr.) | 0.7 |
Λιπαρά | (gr.) | 0.2 |
Υδατάνθρακες | (gr.) | 6.5 |
Φυτικές Ίνες | (gr.) | 0.3 |
Ασβέστιο | (mg) | 1 |
Σίδηρο | (mg) | 0.1 |
Μαγνήσιο | (mg) | 10 |
Φώσφορο | (mg) | 29 |
Κάλιο | (mg) | 23 |
Νάτριο | (mg) | 26 |
Ψευδάργυρο | (mg) | 0.2 |
Βιταμίνη C | (mg) | 0 |
Θειαμίνη | (mg) | 0.005 |
Ριβοφλαβίνη | (mg) | 0.013 |
Νιασίνη | (mg) | 0.624 |
Βιταμίνη B-6 | (mg) | 0.012 |
Βιταμίνη A | (IU) | 0 |
Βιβλιογραφία: J B Miller, E Pang, and L BramallRice: a high or low glycemic index food? 1992 by The American Society for Clinical Nutrition.