myDiatrofi

Φρούτα του Φθινοπώρου

Γράφτηκε από την  Κατηγορία: Φρούτα
froyta-tou-fthinoporou

Τα πιο δημοφιλή φρούτα του φθινοπώρου είναι το μήλο και το ρόδι. Και τα δυο αυτά φθινοπωρινά φρούτα έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αναλυτικότερα:

Το μήλο

Ιστορία:
Ο Αδάμ και η Εύα υπέκυψαν στον πειρασμό και έφαγαν το μήλο για να αποκτήσουν τη γνώση όπως μας λέει η ιστορία.
Το μήλο των Εσπερίδων εξασφάλιζαν την νιότη και την αθανασία.
Το μήλο ως γαμήλιο δώρο προς την ‘Ηρα όταν παντρεύτηκε τον Δία.
Το μήλο της Έριδος προσφέρθηκε από τον Πάρη στην Αφροδίτη, υπήρξε η αφορμή για τον Τρωικό Πόλεμο.
Ο Μέγας Αλέξανδρος ανακάλυψε μήλα τα οποία έγιναν σύμβολο της μακροζωίας .
Ένα μήλο έγινε αφορμή για την ανακάλυψη του νόμου της βαρύτητας από το Νεύτωνα .
Διατροφική Αξία
Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία, διαιτητικές ίνες. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη c, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ .

100 γρ. Μήλου περιέχουν
Θερμίδες (kcal)  52 kcal
Λίπος  0,17 γρ.
Πρωτεΐνες  0,26 γρ.
Υδατάνθρακες  14 γρ.
Φυτικές ίνες  2 γρ.
Βιταμίνη Α  54 IU
Βιταμίνη C  4,6 mg
Ασβέστιο  6 mg
Σίδηρος  0,12 mg


                                                           Πηγή : NutritionData.com

Η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» δεν είναι τυχαία.
Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μήλων

  • Βοηθάει στην πέψη
  • Βοηθάει τον μεταβολισμό
  • Βοηθάει την καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού
  • Βοηθάει στην ρύθμιση του διαβήτη
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
  • Μειώνει την LDL χοληστερόλη
  • Μειώνει την δυσκοιλιότητα
  • Προλαμβάνει τον  καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Προλαμβάνει την ουλίτιδα
  • Ενισχύει τα δόντια
  • Καθαρίζει τα δόντια

Μικρές συμβουλές

  • Δοκιμάστε να προσθέσετε μήλο σε σαλάτες , στο γιαούρτι, στο κρασί.
  • Είναι καλό να καταναλώνετε το μήλο μαζί με την φλούδα του, προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και φλαβονοειδή.
  • Τα κόκκινα μήλα προσφέρουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.  

Ρόδι το φρούτο της γονιμότητας
Χίλιοι μύριοι καλόγηροι σε ένα ράσο τυλιγμένοι τι είναι;
Ιστορία
Στην Αρχαία Ελλάδα και την Κίνα είναι ο καρπός της γονιμότητας . Σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας . Κατά τα Θεσμοφόρια , γιορτές αφιερωμένες στην Δήμητρα , οι γυναίκες κατανάλωναν ρόδι για να είναι γόνιμες .
Η Ήρα προστάτιδα του γάμου κρατούσε στο δεξί της χέρι ένα ρόδι.
Στη Μέση Ανατολή βοηθούσε στις αιμορροΐδες , την αμυγδαλίτιδα , την επιπεφυκίτιδα και άλλες ασθένειες .
Θρεπτική αξία ροδιού
Περιέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών και  πολυφαινολών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ και φτωχό σε θερμίδες .

100 γρ. Ροδιού περιέχουν
Θερμίδες (kcal)  83 kcal
Λίπος  1,17 γρ.
Πρωτεΐνες  1,67 γρ.
Υδατάνθρακες  18,7 γρ.
Φυτικές ίνες  4 γρ.
Βιταμίνη Α  0 IU
Βιταμίνη C  10,2 mg
Ασβέστιο  10 mg
Σίδηρος  0,3 mg


Πηγή : NutritionData.com

Θεραπευτικές ιδιότητες

  • Βοηθάει στο μεταβολισμό της χοληστερόλης
  • Βοηθάει στην μείωση της LDL χοληστερόλης
  • Έχει κατασταλτική δράση στον καρκίνο του προστάτη και του δέρματος
  • Μειώνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, απόφραξη των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Προστατεύει από την γήρανση του δέρματος
  • Βοηθάει στον βήχα
  • Βοηθάει τον πυρετό
  • Βοηθάει στις μολύνσεις και τις αιμορροΐδες
  • Κατευνάζει τις πρωινές ναυτίες των εγκύων

Μικρές συμβουλές

  • Στην μαγειρική, οι σπόροι  χρησιμοποιούνται σε φρουτοσαλάτες, σε ανάμεικτες πράσινες σαλάτες, σε σάλτσες και συνταγές με κοτόπουλο, ψάρια και πιάτα ρυζιού,
  • Από το χυμό ροδιού φτιάχνεται και η γνωστή «γρεναδίνη».
  • Προτιμήστε τα βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα.
  • Φυλάσσετε τα ρόδια σε θερμοκρασία δωματίου.  Αν θέλετε να τα διατηρήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα φυλάξετε στο κάτω μέρος του ψυγείου ή ακόμα να φυλάξετε τους σπόρους του ροδιού στην κατάψυξη.

 

Βιβλιογραφία:

www.medlook.net.cy

www.iatronet.gr

en.wikipedia.org

nutritiondata.self.com

dspace.lib.ntua.gr

 

Κυριακή Γούτα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ποτά από φρούτα Λίγα λόγια για το μούστο »