Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών αποτελούν συμπλήρωμα των γευμάτων μας, κυρίως του πρωινού ή των ενδιάμεσων.
Αποτελούν πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών και βοηθούν στην απόκτηση ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, στην καλύτερη πέψη, καλύτερη λειτουργία της εντερικής λειτουργίας, μείωση εμφάνισης διαφόρων νόσων και προσδίδουν σωματική και πνευματική ευεξία.
Ο γρήγορος τρόπος ζωής, ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος, οι νέες καταναλωτικές τάσεις, τα συχνά γεύματα εκτός σπιτιού, έχουν αυξήσει την ζήτηση και την κατανάλωσης ετοίμων χυμών φρούτων και λαχανικών εμπλουτισμένων με διάφορα θρεπτικά συστατικά.
Οι χυμοί αυτοί ανήκουν στα λειτουργικά τρόφιμα. Λειτουργικά τρόφιμα ονομάζονται τα τρόφιμα ή τα συστατικά τροφίμων τα οποία έχουν φανεί να παρέχουν οφέλη στην υγεία επιπλέον της διατροφικής τους αξίας π.χ. πρόληψη οστεοπόρωσης, καρκίνου και καρδιαγγειακής νόσου.
Στην αγορά εμφανίζονται όλο και περισσότερα νέα προϊόντα με διαφορετική ονομασία π.χ. φυσικός χυμός, φρουτοχυμό, νέκταρ, λεμονάδα κ.α. Ο διαχωρισμός αυτός οφείλεται στα ποσοστά των συστατικών τους.
Ας δούμε τι ισχύει :
Τα ποτά από χυμούς φρούτων αποτελούνται από:
- Χυμό φρούτων: οι χυμοί δίνουν στα ποτά την οσμή, την γεύση και το χρώμα. Η θολούρα που υπάρχει στον χυμό οφείλεται στα κομματάκια φρούτων. Βάση νομοθεσίας ορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο αυτών των κομματιών π.χ. στο πορτοκάλι και το λεμόνι 6% στα σταφύλια 30 % .
- Οξέα φρούτων και φυσικές αρωματικές ουσίες: υπάρχουν στις φλούδες συνήθως των φρούτων και προστίθενται ως ενισχυτικά γεύσης .
Περιεκτικότητα σε φυσικό χυμό και ονομασία :
- 100% φυσικός χυμός
- Νέκταρ περιέχει 25-50 % φυσικό χυμό
- Ποτό με χυμό φρούτων περιέχει 6-30% φυσικό χυμό
- Λεμονάδα (τύπου) περιέχει 3-15% φυσικό χυμό
Οι χυμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι εμπλουτισμένοι με διάφορα θρεπτικά συστατικά ακόμα και με θρεπτικές ουσίες που δεν περιέχονται κανονικά στο φρούτο ή λαχανικό που αναγράφεται στο χυμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χυμός πορτοκαλιού. Το πορτοκάλι δεν αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου. Στους χυμούς όμως αν κάποιος διαβάσει την διατροφική ετικέτα θα διαπιστώσει πως προσδίδει ασβέστιο λόγω εμπλουτισμού του.
Συνηθισμένα θρεπτικά συστατικά εμπλουτισμού των χυμών και οφέλη στην υγεία μας
Φυτικές ίνες: προσθέτουν όγκο στην διατροφή και βοηθούν στην πέψη, την καλή λειτουργία του πεπτικού και μειώνουν τον κίνδυνο εντερικών διαταραχών .
Ασβέστιο: διατηρεί ισχυρά τα οστά και τα δόντια, βοηθάει στην φυσιολογική λειτουργία των μυών, την πήξη του αίματος και προλαμβάνει την οστεοπόρωση .
Βιταμίνη D: απαραίτητη για τον σχηματισμό των οστών και των δοντιών , ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου .
Ω3 –Ω6 λιπαρά οξέα: μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών, μείωση της κακής χοληστερόλης
Μαστίχα Χίου: ηπατοπροστατευτική δράση, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.
Ιπποφαές, Τζινσενγκ, Gingko Biloba, Goji Berry: οι έρευνες φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι καρποί που έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαταθλιπτικές και αντι γηραντικές ιδιότητες .
Η θέση του καταναλωτή
Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καταναλωτής πια είναι η ορθή χρήση ενός τροφίμου. Μπορεί οι χυμοί να αποτελούν μια εναλλακτική διατροφική λύση αλλά είναι σοφότερο να ενημερωθεί από τον ειδικό π.χ. το διαιτολόγο, πως είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί το προιόν αυτό στην καθημερινότητα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου έτσι ώστε να είναι ευεργετικό.
Πηγή περιοδικό Αλήθεια της Μακεδονίας
1.Τρόφιμα , Metz/ Gruner 2.www.teicrete.gr 3.www.medidiatrofi.gr 4.www.efet.gr 5.www.eufic.org 6.www.wikipedia.org