Τα κουμκουάτ δεν είναι πραγματικά εσπεριδοειδή, ανήκουν όμως σε παρόμοια ποικιλία που ονομάζεται fonunella. Το όνομά τους προέρχεται από το καντονέζικο kam k wat, που σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι».
Τα φρούτα, που είναι μικρά και μακρόστενα, στο μέγεθος και στο σχήμα μοιάζουν με μεγάλη ελιά. Έχουν λεπτή πορτοκαλιά φλούδα που τρώγεται. Έχει διάμετρο που φτάνει τα 3-5 εκατοστά μάκρος και 2-4 εκατοστά πλάτος. Η φλούδα είναι πιο γλυκιά από την ξινή σάρκα του, αν όμως συνδυαστούν, έχουν ευχάριστη γλυκόξινη γεύση. Ανάλογα με την ποικιλία, η φλούδα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο μέχρι κόκκινο. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο ψύχος και αντέχει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή. Στην Ελλάδα το κουμ κουατ καλλιεργείται κυρίως στη Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά το είδος μαργαρίτα (Fortunella margarita) για το καρπό του που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, γίνεται γλυκό του κουταλιού και θαυμάσιο λικέρ. Ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού και ο πολλαπλασιασμός αλλά και η καλλιέργεια του είναι ίδια όπως τα άλλα εσπεριδοειδή.
Ιστορία του κουμκουάτ
Η καταγωγή του κουμ κουατ είναι από τη Κίνα όπου το καλλιεργούσαν από το 12ο αιώνα, έφτασε δε να καλλιεργείται στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα σαν καλλωπιστικό φυτό.
Οφέλη για την υγεία
| ||
Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση
Πως διαλέγω καλό κουμ κουατ
Να αναζητάτε φρούτα χωρίς σημάδια με σφιχτή πορτοκαλιά φλούδα.
Πως να το συντηρείτε
Τα φρέσκα κουμκουάτ μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3-4 ημέρες, και στο ψυγείο στη συντήρηση από μια έως και τρεις εβδομάδες.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Τα κουμκουάτ τρώγονται ολόκληρα, όπως είναι ή κομμένα σε μικρά δαχτυλίδια, και μπαίνουν σε χειμωνιάτικες σαλάτες και φρουτοσαλάτες. Γίνονται ποσέ σε σιρόπι ή εμφιαλώνονται με ζάχαρη και αλκοόλ. Σερβίρονται ολόκληρα ή ψιλοκομμένα με παγωτό, πάπια, κόκκινο κρέας ή τυρί. Γίνονται νόστιμη μαρμελάδα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κέικ και σε μπισκότα. Για να φτιάξετε ασυνήθιστα πτι φουρ, βουτήξτε ολόκληρα κουμκουάτ σε λιωμένη πικρή σοκολάτα.
Τα κουμκουάτ συνδυάζονται με πικρά χόρτα, όπως τα ραδίκια και το λάχανο φριζέ, και γίνονται ωραία γέμιση για πουλερικά. Τα κουμκουάτ ολόκληρα μαγειρεύονται με ψάρι, πουλερικά και λευκό κρέας. Ως γλυκό του κουταλιού σερβίρεται τα Χριστούγεννα.
Ένα μέτριο φρέσκο κουμ κουατ 19 γρ. περιέχει:
Νερό | (gr.) | 15 |
Ενέργεια | (Kcal) | 13 |
Πρωτεΐνες | (gr.) | 0.4 |
Λιπαρά | (gr.) | 0.1 |
Υδατάνθρακες | (gr.) | 3 |
Φυτικές Ίνες | (gr.) | 1.2 |
Ασβέστιο | (mg) | 12 |
Σίδηρο | (mg) | 0.2 |
Μαγνήσιο | (mg) | 4 |
Φώσφορο | (mg) | 4 |
Κάλιο | (mg) | 35 |
Νάτριο | (mg) | 2 |
Ψευδάργυρο | (mg) | 0.03 |
Βιταμίνη C | (mg) | 8.3 |
Θειαμίνη | (mg) | 0.007 |
Ριβοφλαβίνη | (mg) | 0.017 |
Νιασίνη | (mg) | 0.082 |
Βιταμίνη B-6 | (mg) | 0.007 |
Βιταμίνη A | (IU) | 55 |
USDA National Nutrient Database. Citrus and Fortunella-pdf.