Τα φρούτα αποτελούν απαραίτητο και βασικό συμπλήρωμα στη διατροφή μας. Η σύστασή τους παρόμοια με αυτή των λαχανικών, αλλά υπερέχουν σε θρεπτικότητα εξαιτίας του ότι τρώγονται ωμά, η χρησιμοποίηση των βιταμινών είναι πληρέστερη, αλλά και στην ποσότητα του ζαχάρου που περιέχουν.
Δεν περιέχουν καθόλου λίπος, χοληστερίνη και νάτριο. Το 5-20% της σύστασής τους είναι υδατάνθρακες και περιέχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό νερό.
Τα φρούτα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, γιατί:
- είναι πλούσια σε βιταμίνη C (φραγκοστάφυλα, φράουλες, εσπεριδοειδή, χυμοί φρούτων)
- περιέχουν άφθονη φυτική ίνα (όλα τα φρέσκα φρούτα και ιδιαίτερα αυτά που μπορούμε να φάμε την φλούδα τους)
- είναι σημαντική πηγή καροτένιων και βιταμίνης Α (δαμάσκηνα, βερίκοκα)
- περιέχουν στην σύστασή τους πολλά μέταλλα, ιχνοστοιχεία
Τα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν :
- για την αντιμετώπιση της διάρροιας (κυδώνια, μήλα, μούσμουλα)
- για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας (ροδάκινα, δαμάσκηνα, ακτινίδια, κεράσια)
- σαν διουρητικό και για την καλή λειτουργία των νεφρών (καρπούζι, κεράσια)
Από τα φρούτα τα εσπεριδοειδή (γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, νεράντζια, πορτοκάλια κ.ά.) κατέχουν εξαιρετική θέση, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και καλλιεργούνται στις θερμές, εύκρατες και τροπικές περιοχές, οι δε καρποί τους εκτιμώνται ιδιαίτερα για τη χυμώδη σάρκα τους και είναι πλούσια σε Βιταμίνη C, περισσότερο σε ποσοστό από αυτή περιέχει ο φλοιός. Έχουν επίσης βιταμίνες Α και Β, είναι χωνευτικά και δροσιστικά.
Το πιο θρεπτικό φρούτο από όλα είναι η μπανάνα που περιέχει λεύκωμα υψηλής ποιότητας και διαθέτει μεγάλη θερμιδική αξία. Είναι εξαιρετικά εύπεπτη, γι' αυτό δίνεται άφοβα μετά τον πρώτο μήνα στα βρέφη.
Χρησιμοποιούνται επίσης σε ευρεία κλίμακα στο πρωινό γεύμα αλλά και στα ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας ως σνακ. Χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική και σερβίρονται σαν γαρνιτούρες ή ορεκτικά (μήλα γεμιστά)κλπ. Με τα φρούτα παρασκευάζονται οι κομπόστες (σερβίρονται σαν επιδόρπια ή χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική).
Τα Καλοκαιρινά Φρούτα Ανά Εποχή:
Μήνας |
|
Μάιος | πορτοκάλια (Βαλένσια), φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, μούσμουλα, πρώιμα πεπόνια. |
Ιούνιος | Βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, ροδάκινα (ορισμένες ποικιλίες), καρπούζια, βύσσινα, πεπόνια, αχλάδια, μούσμουλα, πορτοκάλια. |
Ιούλιος | Βερίκοκα, φράουλες, αχλάδια, μήλα, σύκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια. |
Αύγουστος | Αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, καρπούζια, μήλα, ροδάκινα, πεπόνια, σταφύλια και σύκα, δαμάσκηνα. |
Σεπτέμβριος | Σταφύλια, σύκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, καρπούζια, πεπόνια |
Πιο Συγκεκριμένα :
Φρούτα | Ιδιότητες | Ενέργεια (kcal/100g) |
Ακτινίδιο | Εύπεπτο, κατάλληλο για τη δυσκοιλιότητα. Ευεργετικό για την όραση(εξαιτίας της λουτεϊνης) | 68 |
Κεράσι | Διουρητικά-κατάλληλα για τη δυσκοιλιότητα | 33 |
Καρπούζι | Αντιοξειδωτικό, διουρητικό, συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης | 30 |
Ροδάκινο | Ωφέλιμο για στομαχικές και αναπνευστικές διαταραχές | 39 |
Πεπόνι | Kατά της δυσκοιλιότητας. Καλό διουρητικό, κατά των αιμορροΐδων του αρθρίτη, των ρευματισμών και των παθήσεων της χολής. Ξεφλουδισμένοι οι σπόροι του, δίνουν γαλάκτωμα με νερό, που είναι κατά των παθήσεων της ουρήθρας και της κύστεως. | 34 |
Φράουλα | Αντιοξειδωτική,αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη,καρδιοτονωτικές ιδιότητες(χάρη στις φαινόλες, στη βιτ Α& C), ευεργετική για την όραση (περιέχει λουτεϊνη και ζεαξανθίνη) | 33,3 |
Ανανάς | Αντιφλεγμονώδη, αντιοιδηματική δράση (λόγω της βρωμελίνης), συμβάλλει στη μείωση της κυτταρίτιδας | 20 (μία μέτρια φέτα) |
Αχλάδι | Μαλακτική καταπραυντική δράση για το βήχα, ωφέλιμο για φλεγμονές της πεπτικής οδού: καούρες, νευρική δυσπεψία, γαστρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κολίτιδα και εκκολπωματίτιδα. Διουρητικό και προλαμβάνει την οστεοπόρωση. | 58 |
Βερίκοκο | Θρεπτική, δυναμωτική δράση(αυξάνει την αντοχή στο άγχος και αποτελεί θεραπεία για την ανησυχία, την ένταση, την κατάθλιψη και την αϋπνία. Αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στη θεραπεία της διάρροιας και ως αποξηραμένο προλαμβάνει την δυσκοιλιότητα. Ηρεμιστικό. | 48 |
Δαμάσκηνο | Αντιβακτηριδιακή, αντιμικροβιακή δράση. Έχει καθαρτικές ιδιότητες και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. | 60 |
Σταφύλι | Αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αντιελκωτικό, αντιαλλεργικό, θεραπευτικό για το δέρμα και το νευρικό σύστημα. | 69 |
Σύκο | Μαλακτική και καταπραυντική ιδιότητα. Εύπεπτο, κατάλληλο για δυσκοιλιότητα. | 68 |
Νεκταρίνι | Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στη τόνωση του νευρικού συστήματος. | 44 |