Στην Ευρώπη υπάρχει ευρεία ποικιλία τροφίμων, Όταν, όμως, ένα προϊόν αποκτήσει φήμη που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, μπορεί να βρεθεί σε μία αγορά όπου κάποια προϊόντα, αυτοαποκαλούνται γνήσια - χωρίς να είναι και χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα. Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός δεν αποθαρρύνει μόνο τους παραγωγούς, αλλά παραπλανεί και τους καταναλωτές.
Για αυτό το λόγο, το 1992, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δημιούργησε συστήματα, όπως την ΠΟΠ, την ΠΓΕ και το ΕΠΠΕ για να προωθήσει και να προστατεύσει αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.
Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ): αφορά την ονομασία ενός προϊόντος του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε μία οροθετημένη γεωγραφική περιοχή με αναγνωρισμένη τεχνογνωσία. Τα προϊόντα φέρουν την ταμπέλα που ακολουθεί:
Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ): Εδώ ο δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή παραμένει τουλάχιστον για ένα από τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης ή της επεξεργασίας. Επιπλέον, το προϊόν να επωφελείται του καλού του ονόματος.
Το ειδικό παραδοσιακό προϊόν εγγυημένο (ΕΠΠΕ): δεν αναφέρεται στην προέλευση του προϊόντος, αλλά αποσκοπεί στην ανάδειξη της παραδοσιακής σύνθεσης ή του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής του.
Το δρόμο προς τις διεθνείς αγορές έχουν βρει τα ελληνικά τυριά, καθώς τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι οι εξαγωγές αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα διαθέτει 21 αναγνωρισμένα τυριά (ΠΟΠ) και εκκρεμούν αιτήσεις για άλλα 4 τυριά και έρχεται τρίτη στη λίστα της ΕΕ μετά τη Γαλλία και την Ιταλία.
Τα τυριά της Ελλάδας των οποίων η ονομασία προστατεύεται από τη νομοθεσία, δηλαδή είναι προϊόντα ΠΟΠ, δίνονται παρακάτω:
Ονομασία Τυριού ΠΟΠ | Περιοχή προέλευσης του γάλακτος και παραγωγής του τυριού | Είδος γάλακτος, κρέμας και τυρογάλακτος |
Ανεβατό | Νομός Γρεβενών και Επαρχία Βοίου Κοζάνης | Γάλα πρόβειο ή γίδινο ή μίγματα αυτών |
Γαλοτύρι | Ήπειρος, Θεσσαλία | Γάλα πρόβειο ή γίδινο ή μίγματα αυτών |
Γραβιέρα Αγράφων | Περιοχή Αγράφων | Γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου και γιδινού έως 30%κ.β. |
Γραβιέρα Κρήτης | Κρήτη | Γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου και γιδινού έως 20%κ.β. |
Γραβιέρα Νάξου | Νάξος | Γάλα αγελαδινό ή μίγμα αυτού με γάλα πρόβειο και γίδινο έως 20%κ.β. |
Καλαθάκι Λήμνου | Λήμνος | Γάλα αιγοπρόβειο |
Κασέρι | Μακεδονία, Θεσσαλία, Λέσβος και νομός Ξάνθης | Γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου και γιδινού έως 20%κ.β. |
Κατίκι Δομοκού | Περιοχή Δομοκού | Γάλα γίδινο ή μίγμα αυτού με πρόβειο |
Κεφαλογραβιέρα | Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία | Γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου και γιδινού έως Ι0%κ.β. |
Κοπανιστή | Κυκλάδες | Γάλα αγελαδινό, πρόβειο ή γίδινο |
Λαδοτύρι Μυτιλήνης | Λέσβος | Γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο |
Μανούρι | Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία | Τυρόγαλα από πρόβειο ή γίδινο γάλα ή μίγμα αυτών και γάλα πρόβειο ή γίδινο ή κρέμα |
Μετσοβόνε | Επαρχία Μετσόβου | Γάλα αγελαδινό ή μίγμα αυτού με γάλα πρόβειο και γίδινο έως 20%κ.β. |
Μπάτζιος | Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία | Γάλα πρόβειο ή γίδινο ή μίγματα αυτών |
Ξυνομυζήθρα Κρήτης | Κρήτη | Τυρόγαλα από γάλα πρόβειο γίδινο ή μίγμα αυτών |
Πηχτόγαλο Χανίων | Νομός Χανίων | Γάλα γίδινο ή πρόβειο ή μίγματα αυτών |
Σαν Μιχάλη | Σύρος | Γάλα αγελαδινό |
Σφέλα | Νομοί Μεσσηνίας και Λακωνίας | Γάλα πρόβειο ή γίδινο ή μίγματα αυτών |
Φέτα | Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Λέσβος. | Γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου και γιδινού έως 30%κ.β |
Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού | Δήμος Αράχωβας | Γάλα γίδινο ή πρόβειο ή μίγματα αυτών |