Το τυρί κότατζ έχει πλούσια διατροφική αξία, πρωτεΐνες, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες. Το κότατζ (cottage) πρόκειται για ένα μαλακό τυρί σε κόκκους (σβώλους), που σερβίρεται με το κουτάλι. Παρασκευάζεται στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και σε άλλες χώρες, ενώ στην αγορά υπάρχει και ελληνικό κότατζ από αγελαδινό γάλα. Ωριμάζει μέσα σε 1-2 μέρες, η υφή του είναι κρεμώδης και η γεύση του είναι εξαιρετικά ελαφριά και δροσερή και θεωρείται πολύ εύπεπτο.
Στην αγορά το βρίσκουμε κυρίως συσκευασμένο, αλλά σε κάποια σουπερμάρκετ το βρίσκουμε και χύμα. Το τυρί κότατζ είναι ιδανικό για δίαιτες αδυνατίσματος και για την αθλητική διατροφή λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε λίπος και της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνες. Το τυρί κότατζ παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα το οποίο θερμαίνεται και στη συνέχεια προστίθενται μεσόφιλες οξυγαλακτικές καλλιέργειες (μικροοργανισμοί) και λίγη υγρή πυτιά, τα οποία πήζουν το γάλα. Στη συνέχεια στραγγίζεται σε τουλπάνι για 7-8 ώρες και είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Κότατζ θερμίδες και λιπαρά
Τα περισσότερα τυριά κότατζ (cottage) που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχουν από 83 μέχρι 103 θερμίδες στα 100 γρ. και αποτελούν το 4-5% της ημερήσιας πρόσληψης με βάση μια τυπική δίαιτα 2000 θερμίδων. Η κύρια διαφορά των θερμίδων προκύπτει από την διαφορετική περιεκτικότητα του κάθε προϊόντος κότατζ σε λίπος. Ένα κότατζ που είναι πλήρες σε λιπαρά (4-4,5%) παρέχει 92-103 θερμίδες στα 100 γρ., ενώ ένα κότατζ με χαμηλά λιπαρά (2,2%) παρέχει 83 θερμίδες στα 100 γρ.
Κότατζ πρωτεΐνες
Είτε πλήρες είτε με χαμηλά λιπαρά κότατζ περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το κότατζ με χαμηλά λιπαρά περιέχει 12,7 γρ. πρωτεΐνες στα 100 γρ. ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε κότατζ που είναι πλήρες σε λιπαρά παρέχει 10,4 γρ. πρωτεΐνες. Το τυρί cottage περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί ως μια πλήρη πρωτεΐνη. Ένα φλιτζάνι κρεμώδες τυρί cottage περιέχει 23 γρ. πρωτεΐνης, το οποίο αποτελεί το 41 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και 50 % για τις γυναίκες.
Κότατζ βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 περιέχεται κυρίως στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Παρόλο που το γάλα περιέχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 από τα ψάρια, το κρέας και τα πουλερικά, το ένα φλιτζάνι τυρί cottage παρέχει το 38% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τον οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιούς του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Κότατζ ασβέστιο
Το ένα φλιτζάνι τυρί cottage παρέχει σχεδόν το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο. Το 99% του ασβεστίου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά, αλλά το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στον ορό του αίματος. Όταν μειώνονται τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, τότε τα οστά αποδεσμεύουν ασβέστιο και εισέρχεται στην κυκλοφορία του. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία της καρδιάς, των μυών, του αίματος και των νεύρων.
Κότατζ φώσφορος
Το ένα φλιτζάνι τυρί cottage παρέχει σχεδόν το 48% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φωσφόρου. Ο φώσφορος σε συνδυασμό με το ασβέστιο βοηθά στον σχηματισμό των οστών και των δοντιών και επιπλέον δίνει ενέργεια στο σώμα και αποτελεί μέρος των κυτταρικών μεμβρανών.
Κότατζ νάτριο (αλάτι)
Το τυρί cottage παρά τα πολλά οφέλη του, συνήθως περιέχει αρκετή ποσότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγειά όταν γίνεται υπερκατανάλωση. Το ένα φλιτζάνι κότατζ πλήρες σε λιπαρά περιέχει περίπου 819 mg νατρίου ανά φλιτζάνι, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε κότατζ με χαμηλά λιπαρά περιέχει περίπου 746 mg νατρίου. Η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι περίπου 1500 mg. Μια διατροφή πλούσια σε νάτριο συμβάλλει στη δημιουργία χρόνιων παθήσεων, όπως νεφρικά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Προτιμήστε τυριά cottage με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και αυξήστε τη γεύση τους προσθέτοντας λαχανικά, μυρωδικά ή φρούτα.
Μια μερίδα τυρί κότατζ 113 γρ. με 2% λιπαρά περιέχει:
Νερό | (gr.) | 91.8 |
Ενέργεια | (Kcal) | 92 |
Πρωτεΐνες | (gr.) | 11.81 |
Λιπαρά | (gr.) | 2.57 |
Υδατάνθρακες | (gr.) | 5.38 |
Φυτικές Ίνες | (gr.) | 0.0 |
Ασβέστιο | (mg) | 125 |
Σίδηρο | (mg) | 0.15 |
Μαγνήσιο | (mg) | 10 |
Φώσφορο | (mg) | 170 |
Κάλιο | (mg) | 141 |
Νάτριο | (mg) | 318 |
Ψευδάργυρο | (mg) | 0.58 |
Χαλκό | (mg) | 0.037 |
Βιταμίνη C | (mg) | 0.0 |
Θειαμίνη | (mg) | 0.023 |
Ριβοφλαβίνη | (mg) | 0.284 |
Νιασίνη | (mg) | 0.116 |
Βιταμίνη B-6 | (mg) | 0.064 |
Βιταμίνη B-12 | (mcg) | 0.53 |
Βιταμίνη A | (IU) | 254 |
Juliet harbutt. The world cheese book. 2009 University of Missouri Extension: Homemade Cottage Cheese USDA Nutrient Data Laboratory: Cheese, Cottage, Creamed, Large or Small Curd