Η αθερίνα είναι ένα μικρό παράκτιο είδος, αρκετά κοινό στα νερά μας. Την συναντάμε κοντά στην ακτή, κυρίως σε αβαθείς κόλπους και λιμάνια, σε βάθος μέχρι και 10 μέτρα. Μεγάλα κοπάδια από νεαρά άτομα του είδους κατακλύζουν τις ακτές μας κατά τους θερινούς μήνες, ενώ πιο μεγάλα άτομα κάνουν έντονη την παρουσία τους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Η αθερίνα έχει συνήθως μήκος γύρω στα 10 εκατοστά, ενώ μπορεί να φθάσει και τα 18 εκατοστά. Τρέφεται με ζωοπλαγκτόν, καθώς και με μικρά βενθικά ασπόνδυλα.
Η αθερίνα αναπαράγεται στα νερά μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αλιεύεται με καλάμι και ειδικές απόχες από την ακτή (αθερινολόγους) και το κρέας της είναι πολύ νόστιμο. Εκτός από την αθερίνα A. lacunosus, που είναι λεσσεψιανό είδος, (εισήλθε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ), υπάρχουν στα νερά μας και δύο ενδημικά είδη αθερίνας, η Atherina hepsetus και η Atherina boyeri. Τα είδη αυτά μοιάζουν μορφολογικά με την αθερίνα A. lacunosus, αλλά είναι λιγότερο κοινά.
Μαγειρεύετε συχνότερα τηγανητή ή στο φούρνο. Είναι πολύ υγιεινό ψάρι και μάλιστα τρώγοντάς το με τα κόκκαλα εξασφαλίζουμε στον οργανισμό μας, εκτός των άλλων, πολύτιμη ποσότητα ασβεστίου! Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, ιώδιο και ω-3 λιπαρά οξέα.
Βιβλιογραφία: