Μιας και παρευρέθηκα στην έκθεση τροφίμων – αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής και ποτών (22 έως 24 Μαρτίου 2014), στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ στους χώρους της έκθεσης, να συζητήσω με τους εκθέτες και να δω από κοντά τη δουλειά τους και κυρίως τα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα. Είναι πολύ σημαντικό που κάποιοι άνθρωποι μεγαλώνουν μαθαίνοντας να ξεκαρπουλιάζουν γνώσεις και τεχνικές που παραδίνονται από γενιά σε γενιά. Τα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα, είναι στενά συνδεδεμένα με τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Για αυτό έχουμε την υποχρέωση να τα αναβιώνουμε, να τα διατηρούμε και να τα μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.
Ένα από αυτά είναι το καπρικό. Καπρικό είναι το χοιρινό κρέας που ψήνουμε στον ξυλόφουρνο με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Η ονομασία καπρικό προέρχεται από τον κάπρο που σημαίνει αρσενικό γουρούνι. Ένα από τα πιο παλιά παραδοσιακά κρητικά εδέσματα, μία συνταγή από τα προπολεμικά χρόνια, η οποία σερβιριζόταν στα καφενεία της Κρήτης. Το καπρικό είναι εύκολο στην παρασκευή του και στηρίζεται όπως όλη η κρητική διατροφή στη καλή πρώτη υλη. Φτιάχνεται από οπουδήποτε μέρος του ζώου και κυρίως από χοιρινή σπάλα ή μπούτι ή πανσέτα, κομμένα σε πολύ μεγάλα κομμάτια. Γίνεται τραγανιστό και νόστιμο, ωφέλιμος μεζές που με αργό και απολαυστικό μάσημα αλλά και με τη συνοδεία του γάργαρου κρασιού και πράσινης σαλάτας, προσφέρει θερμίδες και δύναμη. Προσοχή όμως γιατί είναι μεζές όχι για χόρταση και ειδικά για άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα.
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο χωριό Γαλατάς κάθε χρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου διοργανώνεται γιορτή για το καπρικό, όπου ο καθένας μπορεί να παρευρεθεί και να δοκιμάσει αυτή τη θεσπέσια γεύση του καπρικού. Το παραδοσιακό καπρικό του Γαλατά έχει βραβευτεί με τον τίτλο ''Χρυσή διάκριση'' στον 1ο διαγωνισμό Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας! Επίσης, στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στο χωριό Βόνη της Κρήτης, κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στην Ελλάδα, όπου εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το καπρικό με την συνταγή όπως ακριβώς φτιάχνονταν 100 χρόνια πριν, το οποίο λόγο του τρόπου παρασκευής του εξασφαλίζει τη διατήρησή του ακόμη και στο μεσοκαλόκαιρο.
Δείτε τη συνταγή του καπρικού εδώ… Καπρικό χοιρινό