myDiatrofi

Η διατροφική αξία των μανιταριών

Γράφτηκε από την  Κατηγορία: Λαχανικά
diatrofiki_aksia_ton_manitarion

Το μανιτάρι είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πρωτείνες και αντιοξειδωτικά. Περίπου τα 100γρ αποδίδουν 22 θερμίδες. Η μειωμένη θερμιδική αξία οφείλεται στο γεγονός ότι το 95% του βάρους αποτελείται από νερό, ενώ είναι φτωχό σε λίπος και υδατάνθρακες.

Τα μανιτάρια αποτελούν βασική τροφή για τους χορτοφάγους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν πρωτείνες κρέατος. Επίσης μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι ψηλής βιολογικής αξίας. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την επανόρθωση των ιστών. Επιπλέον, η παρουσία τους συμβάλλει στο σχηματισμό των ενζύμων, των ορμονών, των αντισωμάτων, των νουκλεϊκών οξέων και την πραγματοποίηση μιας σειράς λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα μανιτάρια, είναι πλούσια σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που λείπει από τα δημητριακά. Έτσι για παράδειγμα, συνδυάζοντας το ρύζι ή τα μακαρόνια με μανιτάρια έχουμε ένα πιάτο με μεγάλη πρωτεϊνική αξία. Οι χορτοφάγοι πρέπει να σημειώσουν ότι ο συνδυασμός μιας πλήρους πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης με μια μη πλήρη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της συνολικής βιολογικής αξίας της παρεχόμενης πρωτεΐνης. 'Έτσι, ένα ριζότο με μανιτάρια και λίγο γιαούρτι ή μια μακαρονάδα με σάλτσα και τυρί δίνει ένα πιάτο με πρωτεΐνη βιολογικής αξίας σχεδόν ίσης με αυτή του κρέατος. 

Ένα άλλο αμινοξύ, η τρυπτοφάνη, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην καλή μας διάθεση. Τα μανιτάρια είναι καλή πηγή αυτού του αμινοξέος καθώς τα 100 γρ. καλύπτουν περίπου το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας. 

Ένα ακόμη στοιχείο, που κάνει τα μανιτάρια πολύτιμη τροφή, είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς συμμετέχουν σε ενζυμικά συστήματα που είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Επίσης προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή τους έχει σχετιστεί με ατονία, κόπωση, νευρικότητα, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κα. Με πιο σημαντικές τις B12 και B2 (ριβοφλαβίνη), που υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά στα ζωικά τρόφιμα. H βιταμίνη B12 είναι αναγκαία για την καλή σύσταση του αίματος, για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την ενίσχυση της μνήμης. H βιταμίνη B2 βοηθάει στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών και των ματιών και βελτιώνει το μεταβολισμό. 

Αδιαμφισβήτητη είναι και η αντιοξειδωτική αξία και οι ιδιότητες των μανιταριών. Τα μανιτάρια είναι άριστη πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σελήνιο, χαλκός, κάλιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Πιο συγκεκριμένα 100 γρ μανιταριών μας προμηθεύουν με 30 mg σεληνίου και 0,6 mg χαλκού, δηλαδή καλύπτουν το 45% και 30% αντίστοιχα των ημερήσιων αναγκών μας στα δύο αυτά πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία. Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης και κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη ρύθμιση των υγρών του σώματος καθώς και στη καλή μυϊκή και νευρική λειτουργία. Τα μανιτάρια είναι ιδανικά για άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση καθώς είναι πλούσια σε κάλιο και παράλληλα πολύ χαμηλά σε νάτριο.

Σύμφωνα με έρευνες, τα μανιτάρια περιέχουν ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπεία σοβαρών παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα: Έρευνες έδειξαν ότι:

1Τα μανιτάρια βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου.

2Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) που περιέχεται στα μανιτάρια μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες.

3Τρόφιμα πλούσια σε νιασίνη (βιταμίνη Β3) προφυλάσσουν από τη νόσο του Alzheimer's, αλλά και άλλα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία.

4Οι γυναίκες που τρώνε άφθονα μανιτάρια και πίνουν πράσινο τσάι στα πλαίσια της διατροφής τους μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer. Η πρόσληψη φυλικού οξέους δια μέσου της τροφής (περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μανιτάρια, τα φρούτα, τα καρύδια και τα όσπρια) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 16% και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 24%, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

5Πρόσφατα έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξαν ότι ακόμη και το γνωστό σε όλους μας άσπρο μανιτάρι που παράγεται σε καλλιέργειες και αγοράζουμε σε υπεραγορές ή αλλού, μπορεί να έχει ρόλο στην πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, ουσία που περιέχεται στο εν λόγω άσπρο μανιτάρι, βρέθηκε ότι μπορεί να καταστέλλει σε καλλιέργειες τον πολλαπλασιασμό κυττάρων του μαστού. Η ουσία αυτή (ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της αρωματάσης) μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων που είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

 

Συμπερασματικά, τα μανιτάρια αποτελούν μια πολύ καλή θρεπτική λύση προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Συστήνονται σε ένα πρόγραμμα ελέγχου βάρους αφού η θερμιδική τους αξία είναι μικρή.

Δείτε επίσης. Τα μανιτάρια στην κουζίνα

Τίνα Αντωνίου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Λούπινα θερμίδες, ιδιότητες και θρεπτική αξία »