myDiatrofi

Φούσκωμα από γάλα και δυσανεξία στη λακτόζη

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Πεπτικό
dysaneksia_sti_laktozi

Το φούσκωμα ή πρήξιμο που προκαλείται σε ορισμένους ανθρώπους μετά την κατανάλωση γάλακτος αποτελεί ένδειξη δυσανεξίας στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Τα συμπτώματα δυσανεξίας στην λακτόζη ή στο γάλα συνήθως περιλαμβάνουν:

  • πόνο στην κοιλιά
  • φούσκωμα
  • αέρια
  • κράμπες στο στομάχι
  • διάρροια

Τι προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη;
Η δυσανεξία στο γάλα οφείλεται στην ανεπάρκεια της λακτάσης, ενός ενζύμου που βοηθά στην πέψη λακτόζης. Η λακτάση διασπάει τη λακτόζη σε δύο σάκχαρα τη γλυκόζη και τη γαλακτόζη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετή λακτάση, με αποτέλεσμα να παραμένει η λακτόζη στο πεπτικό σύστημα, όπου ζυμώνεται από βακτηρίδια, οδηγώντας στην παραγωγή διαφόρων αερίων, τα οποία προκαλούν τα παραπάνω συμπτώματα που συνδέονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη.
Το γάλα μου προκαλεί φούσκωμα, είναι αλλεργία;
Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι το ίδιο με την αλλεργία στο γάλα ή τα γαλακτοκομικά. Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από αντίδραση στα τρόφιμα από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα όπως εξάνθημα, συριγμό και κνησμό.
Θεραπεία για δυσανεξία στη λακτόζη
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη. Η δυσανεξία μπορεί να εμφανιστεί σε οπουδήποτε τρόφιμο, αλλά το γάλα (πχ. αγελαδινό γάλα) είναι το πιο συνηθισμένο. Συνήθως, η κατανάλωση γιαουρτιού δεν προκαλεί την ίδια ενόχληση, γιατί δεν απαιτείται η λακτάση για την πέψη του. Η αντιμετώπιση δυσανεξίας στη λακτόζη επιτυγχάνεται με την αποφυγή ή την κατανάλωση γάλακτος με μειωμένη λακτόζη ή την περιορισμένη κατανάλωση του γάλακτος ή προϊόντων που περιέχουν γάλα.
Εναλλακτικά αντί για γάλα, αν πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να καταναλώσετε γάλα σόγιας, γάλα καρύδας, γάλα ρυζιού και γάλα αμυγδάλου.

Βιβλιογραφία:

"Lactose Intolerance". National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC). NIDDK. Retrieved 29 November 2011.

Heyman MB (2006). "Lactose Intolerance in Infants, Children, and Adolescents". Pediatrics 118 (3): 1279–1286.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ