myDiatrofi

Τροφές χωρίς ή με λίγες φυτικές ίνες

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Πεπτικό
trofes-xoris-i-me-liges-fytikes-ines

Μια δίαιτα με τροφές χωρίς ή με λίγες φυτικές ίνες σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο εκείνες που δεν περιέχουν καθόλου ή ελάχιστες φυτικές ίνες. Αυτού του είδους η δίαιτα με τροφές φτωχές σε φυτικές ίνες εφαρμόζεται σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν κυρίως το παχύ έντερο (διάρροια), ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις (αφαίρεση χολής), κράμπες ή προβλήματα στην πέψη. Μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες μειώνει την ποσότητα των αχώνευτων τροφίμων που διακινούνται μέσω του παχέος εντέρου με αποτέλεσμα να παράγεται μικρότερη ποσότητα κοπράνων.
Υπάρχουν δυο ειδών φυτικές ίνες, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διαλύονται στο νερό, διαπερνούν το πεπτικό σύστημα (κυρίως άθικτες) συμβάλλοντας στην κίνηση του υλικού μέσα από αυτό και αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, αντίθετα, διαλύονται στο νερό σχηματίζοντας ένα υλικό που μοιάζει με τζελ και πιστεύεται ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και το σάκχαρο.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες έχουν σκληρή δομή και κάποιες φορές ίσως να ερεθίζουν το έντερο στο πέρασμα τους ενώ αντίθετα οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν μαλακή δομή και δεν ερεθίζουν το έντερο με τον ίδιο τρόπο.
Ποιες τροφές είναι φτωχές σε φυτικές ίνες;
Παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι τροφές φτωχές σε φυτικές ίνες και ποια τρόφιμα περιέχουν υψηλότερη ποσότητα σε φυτικές ίνες, τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγετε εάν βρίσκεστε σε δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και στερεό υπόλειμμα.

Τροφές χωρίς ή με λίγες φυτικές ίνες

  • Κοκκίνο κρέας
  • Πουλερικά
  • Κιμάς
  • Τόφου
  • Ψάρια
  • Οστρακοειδή
  • Κρεμώδες φυστικοβούτυρο
  • Αυγά
  • Γάλα
  • Γιαούρτι χωρίς σπόρους, δημητριακά ή φρούτα
  • Κρέμα γάλακτος
  • Τυριά
  • Κρέμες ή πουτίγκες
  • Παγωτό ή κατεψυγμένα επιδόρπια (χωρίς ξηρούς καρπούς ή φρούτα)
  • Ψωμί σταρένιο/λευκό
  • Βάφλες
  • Κουλούρια σταρένια
  • Ζυμαρικά σταρένια
  • Δημητριακά σταρένια (όχι ολικής αλέσεως, χωρίς προσθήκη ινών, σπόρων ή αποξηραμένα φρούτα)
  • Λευκό αλεύρι
  • Λευκό ρύζι
  • Λαχανικά καλά μαγειρεμένα ή κονσερβοποιημένα, χωρίς σπόρους ή φλούδα
  • Πατάτες χωρίς τη φλούδα
  • Χυμοί λαχανικών χωρίς σπόρους ή βότανα, καλά σουρωμένοι
  • Φρούτα κονσερβοποιημένα (κομπόστες) χωρίς σπόρους ή φλούδα
  • Μπανάνα ώριμη σε μικρές ποσότητες
  • Χυμοί φρούτων σουρωμένοι (μήλο, σταφύλι)
  • Μπισκότα ή γλυκίσματα απλά από λευκό αλεύρι, χωρίς ξηρούς καρπούς ή σπόρους ή αποξηραμένα φρούτα
  • Μαργαρίνη, βούτυρο και έλαια σε μικρές ποσότητες
  • Απλό ζωμοί
  • Κέτσαπ και μουστάρδα απαλή
  • Μπαχαρικά, μαγειρεμένα βότανα και αλάτι
  • Ζάχαρη, μέλι και σιρόπι
  • Απλά ζελέ
  • Σκληρές καραμέλες
  • Σοκολάτες απλές

Τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες

  • Όσπρια
  • Ξηροί καρποί
  • Επεξεργασμένα κρέατα, χοτ ντογκ, λουκάνικα και αλλαντικά
  • Καστανό ή άγριο ρύζι
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως ή ολόκληρα τα προϊόντα σιταριού
  • Φαγόπυρο
  • Ψωμί ή σιμιγδάλι καλαμποκιού
  • Πίτουρο
  • Φύτρο σιταριού
  • Γκρανόλα
  • Φρούτα ωμά, αποξηραμένα και χυμοί
  • Σπόροι
  • Φασόλια
  • Πατάτες με φλούδα
  • Λαχανικά ωμά και βραστά
  • Καλαμπόκι
  • Αρακάς
  • Μαρμελάδες
  • Τουρσιά
  • Ελιές
  • Ποπ κορν
  • Πατατάκια
 

Βιβλιογραφία:

Dartmouth Hitchcock Medical Center. Low Fiber Diet.

University of Pittsburgh Medical Center. Low-Residue/Low-Fiber Diet.

USDA National Nutrient Database for Standard Reference.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ