myDiatrofi

Μαγείρεμα στον ατμό

Γράφτηκε από την  Κατηγορία: Συμβουλές Δίαιτας
mageirema-ston-atmo

Για το μαγείρεμα στον ατμό, όπως για παράδειγμα τα λαχανικά, η συνήθης διαδικασία είναι η ακόλουθη: τα τοποθετείτε στα καλάθια της συσκευής του ατμομάγειρα ή βάζετε λίγο νερό στην κατσαρόλα και τοποθετείτε το δίχτυ, μέσα στο οποίο ρίχνετε τα λαχανικά, φροντίζοντας ώστε να βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του νερού. Στη συνέχεια ενεργοποιείτε τον ατμομάγειρα ή ανάβετε το μάτι και περιμένετε να βράσουν στον ατμό του νερού.

Όλα τα είδη κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαρικών και θαλασσινών είναι κατάλληλα για μαγείρεμα στον ατμό, όπως καβούρια, αστακοί, γαρίδες, κοτόπουλο, μοσχάρι και αρνί. Καλό είναι να επιλέξτε μικρότερα και λεπτότερα τεμάχια κρέατος που θα μαγειρευτούν στον ατμό πιο γρήγορα. Το πλεονέκτημα της διαδικασίας μαγειρέματος των κρεατικών στον ατμό είναι ότι δίνει τρυφερό, χυμώδες και καλή γεύση του κρέατος, με πολύ μικρή απώλεια βάρους ή συρρίκνωση. Επιπλέον, το κρέας δεν έρχεται σε επαφή με το νερό ή άλλα υγρά, επιτρέποντας να έχει περισσότερη φυσική γεύση και μεγάλο μέρος σε θρεπτικά συστατικά να παραμείνουν σε αυτό.

Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται στον ατμό, όπως τα λαχανικά ή τα κρεατικά είναι συνώνυμα με την υγιεινή διατροφή. Με το βράσιμο των λαχανικών στον ατμό, χωρίς τη βύθιση τους σε νερό, είναι πιθανότερο να διατηρήσουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα τους. Σε αντίθεση με το βράσιμο σε νερό, όπου ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών χάνεται σε αυτό. Τα καλύτερα λαχανικά για μαγείρεμα στον ατμό είναι το μπρόκολο, τα καρότα, το κουνουπίδι, τα φρέσκα φασολάκια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα χόρτα κ.α..
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Zheijang University SCIENCE B» τον Αύγουστο του 2009, διαπιστώθηκε ότι το μαγείρεμα στον ατμό ήταν η μέθοδος που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρότερη απώλεια των θρεπτικών ουσιών στο μπρόκολο, όπως της βιταμίνης C και άλλων ευεργετικών φυτικών ουσιών όπως γλυκοζινολικές ενώσεις και χλωροφύλλη.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry» το 2008, το μαγείρεμα στον ατμό ή σε βραστό νερό στην πραγματικότητα διατηρεί κάποια αντιοξειδωτικά στα λαχανικά. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν διάφορα λαχανικά, όπως καρότα, κολοκυθάκια, μπρόκολο, σπανάκι, μανιτάρια, λάχανο και πιπεριές. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που είχε το μαγείρεμα σε διάφορα αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή, ασκορβικό οξύ και πολυφαινόλες. Διαπιστώθηκε ότι, ενώ ορισμένες θρεπτικές ουσίες, ιδιαίτερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C, καταστρέφονται κατά το μαγείρεμα, άλλα θρεπτικά συστατικά μπορούν να αποδεσμευτούν και να απορροφηθούν στη συνέχεια καλυτέρα από τον οργανισμό.
Από την άλλη, τα άτομα που έχουν πέτρες στα νεφρά μπορούν να επωφεληθούν από το βράσιμο σε νερό, των λαχανικών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά. Ο βρασμός σε νερό μπορεί να μειώσει έως και 87% των οξαλικών στα λαχανικά, ενώ το μαγείρεμα στον ατμό αφαιρεί μόνο μέχρι το 53% αυτών των συστατικών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry» τον Απρίλιο του 2005. Μερικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα παντζάρια, οι γλυκοπατάτες, οι μπάμιες, οι φακές και η σόγια.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος τροφίμων σε βραστό νερό, κάποια θρεπτικά συστατικά «φεύγουν» από τα τρόφιμα στο νερό. Όσο περισσότερος χρόνος μαγειρέματος απαιτείται, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα χαθούν στο νερό. Παρόλα αυτά, όταν το νερό αυτό χρησιμοποιηθεί για σούπα ή ζωμό, τα θρεπτικά συστατικά που έχουν αφαιρεθεί από το τρόφιμο θα καταναλωθούν μέσω του νερού.
Η πλέον μαγειρεύουν, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά διαφύγουν. Όταν κάνετε μια σούπα ή στιφάδο, αυτό δεν μπορεί να είναι ένα ζήτημα, καθώς ο ζωμός καταναλώνεται μαζί με το υπόλοιπο της σούπας.
Τα λαχανικά που έχουν μαγειρευτεί στον ατμό δεν είναι μόνο πιο θρεπτικά από τα βρασμένα, αλλά έχουν και καλύτερη γεύση. Μια τυφλή δοκιμή γεύσης έδειξε ότι οι άνθρωποι προτιμούν το άρωμα, την υφή και τη γεύση των λαχανικών που έχουν μαγειρευτεί στον ατμό σε σχέση με τα βρασμένα λαχανικά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Human Nutrition and Dietetics» τον Φεβρουάριο του 2010.

Μαγειρέψτε λοιπόν στον ατμό τα αγαπημένα σας λαχανικά ή άλλα τρόφιμα και εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του υγιεινού αυτού τρόπου μαγειρέματος!

 

Βιβλιογραφία:

Gao-feng Yuan, Bo Sun, Jing Yuan and Qiao-mei Wang. Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli. J Zhejiang Univ Sci B. 2009 Aug; 10(8): 580–588.

Rennie C1, Wise A. Preferences for steaming of vegetables. J Hum Nutr Diet. 2010 Feb;23(1):108-10.

Chai W, Liebman M. Effect of different cooking methods on vegetable oxalate content. J Agric Food Chem. 2005 Apr 20;53(8):3027-30.

Miglio C, Chiavaro E, Visconti A, Fogliano V, Pellegrini N. Effects of different cooking methods on nutritional and physicochemical characteristics of selected vegetables. J Agric Food Chem. 2008 Jan 9;56(1):139-47.

Willan, A. Cook It Right, Reader’s Digest Books, 1997.

Cristiana Miglio, Emma Chiavaro, Attilio Visconti, Vincenzo Fogliano and Nicoletta Pellegrini. Effects of Different Cooking Methods on Nutritional and Physicochemical Characteristics of Selected Vegetables. J. Agric. Food Chem., 2008, 56 (1), pp 139–147.

Αθανασία Παπαλάμπρου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ