Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι καλαμποκιού με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, προσθέστε στο ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι.
- Συνεχίστε να αναμιγνύετε τη ζύμη με τα χέρια σας μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και να μην κολλάει, για 2 περίπου λεπτά. Αν η ζύμη είναι ξηρή ή σκληρή, προσθέστε λίγο ακόμα νερό και ζυμώστε μέχρι να μαλακώσει. Αν είναι υγρή, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
- Μέσα στο μπολ, πλάστε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας και στη συνέχεια σκεπάστε την με μια πετσέτα κουζίνας για 1 έως 2 ώρες.
- Μοιράστε τη ζύμη στα δυο και ου το καθεξής μέχρι να γίνουν 16 ίσα κομμάτια σε σχήμα σφαιρικό (μπαλάκια).
- Κόψτε 2 φύλλα λαδόκολλας σε μέγεθος 25x25 εκατοστά και ένα φύλλο κομμένο σε 16 κομμάτια και μέγεθος 18x18 εκατοστών. Τα μεγαλύτερα φύλλα θα τα χρησιμοποιήσετε για να πλάσετε τη ζύμη, ενώ τα μικρότερα για να μην κολλήσουν τα τορτίγιας μεταξύ τους.
- Τοποθετήστε μία μπάλα ζύμης ανάμεσα στα 2 μεγαλύτερα φύλλα και με την βοήθεια του πλάστη απλώστε τη ζύμη ώστε να βγει ένα κυκλικό σχήμα, διαμέτρου 15 εκατοστών και πάχους 0,3 εκατοστών.
- Αφαιρέστε προσεκτικά το φύλλο ζύμης από το μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και τοποθετήστε τη σε ένα από τα μικρότερα φύλλα λαδόκολλας. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης, τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο και χωρίζοντας τα τορτίγιας με τα μικρά φύλλα λαδόκολλας, έτσι ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Ζεστάνετε καλά σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι και τοποθετήστε τα τορτίγιας. Ψήστε για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. Η τορτίγια θα πρέπει ελαφρώς να καβουρδιστεί και να φουσκώσει ελάχιστα κατά το ψήσιμο στη δεύτερη πλευρά.
- Κόψτε την κάθε ψημένη τορτίγια σε 4 τριγωνικά τμήματα και βουρτσίστε κάθε πλευρά πολύ ελαφρά με το λάδι. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C.
- Απλώστε τα τρίγωνα τορτίγιας σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, πασπαλίστε με αλάτι και ψήστε για 8-11 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανά.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 8 μερίδες:
- 2 φλιτζ. αλεύρι καλαμποκιού
- 1 ¼ έως 2 φλιτζ. ζεστό νερό
- 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
Tips: Αν θέλετε να βγουν ακόμα πιο τραγανά, στύψτε 2 λάιμ σε ένα μικρό μπολ και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να πασπαλίστε ελαφρά τα τορτίγιας καθώς βγαίνουν από το φούρνο. Επίσης, αν θέλετε τέλειες στρογγυλεμένες άκρες, κόψτε με ένα μπολ ή άλλο κυκλικό αντικείμενο που να έχει διάμετρο 15 εκατοστά. Σερβίρονται υπέροχα με σάλτσα ντομάτας ή γουακαμόλε. Συνταγή τορτίγια τσιπς (πατατάκια) σπιτικά με 127 θερμίδες ανά μερίδα.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 43 | γρ. |
Ενέργεια | 127 | kcal |
Πρωτεΐνες | 2,7 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 21,5 | γρ. |
Λιπαρά | 3,4 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 437 | mg |