
Εκτέλεση
- Κόβουμε τον αστακό σε κομμάτια των 5 cm με το κέλυφος (medaillon), αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε ένα καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και το βάζουμε στο φούρνο για 4-5 λεπτά.
- Χτυπάμε το αβοκάντο με την κρέμα γάλακτος και το λεμόνι στο multi χειρός μέχρι να γίνει λεία κρέμα και τέλος ρίχνουμε το ξύσμα και αλατοπιπερώνουμε.
- Για τα κριτσίσια βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, το σιμιγδάλι, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα. Παράλληλα έχουμε βάλει το νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά, μόλις λιώσει την ρίχνουμε μέσα στον κάδο και συνεχίζουμε το χτύπημα, τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αφήνουμε το ζυμάρι σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί και ανοίγουμε κριτσίνια των 25 γρ. (πολύ λεπτά) και ψήνουμε στους 175 ° C για 12 λεπτά.
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα μυρωδικά με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, φτιάχνουμε το πιάτο μας και σερβίρουμε.
Υλικά για 4 μερίδες:
- 400 γρ. αστακό
- 180 γρ. αλεύρι
- 70 γρ. χαρουπάλευρο
- 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 8 γρ. μαγιά
- 10 γρ. αλάτι
- 15 γρ. ζάχαρη
- 165 γρ. νερό (χλιαρό)
- 35 γρ. ελαιόλαδο
Για τη μους:
- 200 γρ. αβοκάντο
- 80 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 λάιμ (χυμό & ξύσμα)
- αλάτι. πιπέρι
Για την σαλάτα – vinaigrette:
- μαϊντανό
- βασιλικό
- μελισσόχορτο
- κόκκινο & πράσινο μαρούλι
- μαντζουράνα
- κάρδαμο
- παντζαρόφυλλα
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο λεμόνι
- λίγο ελαιόλαδο
Η συνταγή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Είναι επίσης μια καλή πηγή νιασίνης, φυλλικού οξέος και φωσφόρου και μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12, ψευδάργυρου, χαλκού και σελήνιου. Έχει όμως υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και σε χοληστερόλη.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 327 | γρ. |
Ενέργεια | 618 | kcal |
Πρωτεΐνες | 30 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 74 | γρ. |
Λιπαρά | 24 | γρ. |
Χοληστερίνη | 154 | mg |
Νάτριο | 1646 | mg |
